Å avansere til kjøkkensjef er for mange kokker et naturlig karrieresteg. Hva kreves for å bli kjøkkensjef?
Det er alltid en fordel med god utdannelse og at papirene er i orden, men har du talent å jobber hardt og målbevisst vil det i mange tilfeller kunne kompensere for manglende utdanning. Mange kokker avanserer til kjøkkensjef uten formal utdannelse, spesielt om det dreier seg om intern rekruttering. Mange kjøkkensjefer rekrutteres internt blant kokkene på kjøkkenet.
Kommer du utenfra og arbeidsgiveren ikke kjenner deg vil du med den riktige utdanningen lettere få tillit hos de du søker jobb hos.
Rollen som kjøkkensjef krever mer enn å være flink til å lage mat. De ekstra ferdighetene må du lære og ikke minst bevise at du behersker.
Erfaring er nøkkelen til å bli kjøkkensjef. Mange starter som kokk eller lærling og jobber seg oppover. Mange kjøkkensjefer har erfaring som soussjef (nestkommanderende på kjøkkenet), linjekokk og til og med som spesialkokk. Mindre restauranter med en liten og flat organisasjon har en kortere karrierevei fra kokk til kjøkkensjef.
En strategi er å jobbe som kjøkkensjef på mindre restauranter eller andre serveringssteder for å samle erfaring og deretter jobbe seg videre til større og mer krevende kjøkkenmiljøer.
En kjøkkensjef skal lede et team av kokker og andre ansatte på kjøkkenet. Driften skal styres og koordineres, det skal planlegges og tas viktige valg. Kommunikasjon, konfliktløsing og motivering av medarbeiderne er viktige stikkord.
Å jobbe en tid som soussjef vil gi deg viktig erfaring som gjør det enklere og fylle rollen som kjøkkensjef.
Kjøkkensjefer får ofte ansvaret for mange deler av kjøkkendriften. Budsjettansvar krever kunnskap om priser og kostnader. Du må kunne forhandle med leverandører og andre aktører. I tillegg kommer ansvaret for driftsoppgaver som avfallshåndtering, rengjøring og vedlikeholdsplaner av utstyr og fasiliteter.
En kjøkkensjef må også ha kreative evner til å utvikle nye menyer, matretter, og konseptuelle ideer som gjør både retter, restaurant og totalopplevelsen unik. Du må følge med på mattrender og alltid være i utvikling. Bransjen endrer seg, og nye trender, teknologier, og ingredienser dukker stadig opp. Å delta på kurs, kulinariske konkurranser og studere nye teknikker er viktig for å bli og forbli konkurransedyktig.
Kokkeyrket er et typisk yrke hvor det er viktig å ha et nettverk og gode kontakter. Er du dyktig og har de rette kontaktene kan du gjøre karriere raskt, også uten utdanning. Som kokk er det synlig hva du klarer å skape og hvordan du fungerer på kjøkkenet. Derfor kan dine evner og din innsats bringe deg langt på kort tid. Det du produserer er noe som folk umiddelbart kan smake og vurdere. Derfor blir din dyktighet og kreativitet tydelig for alle, inkludert potensielle arbeidsgivere.
Kokkeyrket er et yrke der relasjoner og kontakter spiller en sentral rolle for å lykkes. Nettverk kan åpne dører til nye muligheter, som jobbtilbud, samarbeid eller anbefalinger fra mer etablerte kokker og bransjefolk.
For en kokk kan det ofte være vel så viktig å ha kjennskap til de riktige personene som å ha formell utdanning. Gjennom kontaktene sine kan en kokk få tilgang til mer prestisjefylte stillinger, konkurranser eller gastronomiske arrangementer som ellers kunne vært vanskelig å nå.
Det er mange eksempler på suksessrike kokker som har skapt imponerende karrierer uten formell utdanning. Med en stor dose talent, erfaring og ikke minst god kontakter har mange bygd seg opp til et imponerende nivå.
Kort oppsummert og litt forenklet kan man si at den viktigste evnen å produsere kvalitetsmat og tilpasse seg den praktiske virkeligheten på kjøkkenet.
Les også hva en kokk tjener i 2024.