Hvordan finne et godt lokale for en restaurant?

  • Dato:oktober 19, 2024
  • Kategori: Egen bedrift

Å finne det riktige lokale for din restaurant/spisested kan være vanskelig og er en av de viktigste beslutningene du tar i oppstartsprosessen. Det spørs veldig på hvilken type restaurant/spisested du skal starte. Ikke alle konsept trenger å ligge i de mest trafikkerte områdene. Mange populære restauranter må man nesten lete litt etter for å finne. Men uansett, ikke undervurder betydningen av beliggenhet.

Lokalets størrelse, arkitektur, kjøkkenløsning og generell standard er også avgjørende for at du skal lykkes.

 

Hvilke er dine lokasjonskriterier?

Hvem er målgruppen? Hvem ser du for deg skal bli dine kunder? Er det unge, voksne, familier, turister eller et annet segment? Hvordan kommer de seg til din restaurant, kjører de eller reiser de kollektivt? Er det turister som kommer til fots?

Hvilken type restaurant skal du starte?: Noen typer restauranter fungerer best i spesifikke områder (f.eks. fine dining i sentrum eller lunsjkafeer i områder med mange arbeidsplasser).

Lokalets størrelse: Hvor mange sitteplasser og hvor stort kjøkken trenger du? Hva med lagerplass og kjølerom? Planlegger du en bar?

 

Analyser hvilke muligheter lokalets beliggenheten har

Persontrafikk forbi lokalet: Går det mye folk forbi lokalet øker sjansen for tilfeldige besøk. Slike steder som kjøpesentre, hovedgater og populære attraksjoner kan gi deg mange kunder enkelt. Men slike lokaler har ofte høy leie.

Synlighet: Er lokalet lett å se fra gaten eller må kundene «lete litt».

Parkering: For mange kunder er tilgang til parkering viktig, folk vil kjøre bil «til døren». Er det lokalbefolkningen du retter deg mot må du vurdere dette med parkering nøye.

 

Hvordan er konkurransen i området

Hvilke andre restauranter er i området? Det kan være positivt å være i et område med mange restauranter. Slike områder tiltrekker seg ofte et stort publikum som skal ut å spise og drikke. Samtidig må du vurdere hvordan din restaurant kan skille seg ut fra konkurrentene.
Er det mange konkurrenter i ditt segment eller er det et muligheter for din type restaurant i området?

God beliggenhet koster. Leiekostnaden må være stå i forhold til potensialet for omsetning. Det er viktig å budsjettere hvor mye du vil kunne klare å betale i leie. Her gjelder det å være nøktern og ikke for optimistisk.

Må lokalet pusse opp? Krever et lokale oppussing kan det bli kostbart Her kan man få til avtaler med utleier om å inkludere oppussingskostnaden i leiekostnaden over et lengre tidsrom. Du kan også finne utleiere som pusser opp uten at du betaler for det. Uansett må forholdet til utleier og oppussingskostnader være krystallklart før du signerer leiekontrakten.

Er lokalet godkjent? Sjekk om lokalet og bygget tilfredssttiller kravene til restaurantdrift eller om det kreves endringer, hvor store og dyre i så fall. Er lokalet er godkjent for matservering, oppfyller det krav fra Mattilsynet og brannvesenet.

 

Hva med lokale regler og reguleringer?

Foreligger det reguleringsplaner og kommunale bestemmelser som har betydning for driften av lokalet? Er det planlagt omfattende gravearbeid utenfor lokalet, skal det bygges et nybygg på nabotomten? Dette kan ha stor betydning og noe du må undersøke grundig.

 

Hvor finner du lokalet?

Finn.no: På Finn.no og andre nettjenester har du et stort utvalg lokaler med nøkkelinformasjon og søkemuligheter slik at du kan lete effektivt. Problemet er at mange gjør det samme og du kan fort bli litt for sent ute i kampen om de mest attraktive lokalene.

Eiendomsselskap: På de fleste tettsteder og i byer er det som regel store eiendomsselskap som sitter på mange av de attraktive næringseiendommene. Det kan lønne seg å kontakte disse og høre om mulighetene. Kanskje er det lokaler som snart blir ledige og som ennå ikke er lagt ut på markedet. Er du heldig kan du sikre deg et lokale foran eventuelle konkurrenter.

Næringseiendom-meglere: Disse har ofte god kjennskap til tilgjengelige lokaler og ikke minst lokaler som snart blir ledige. Du kan også registrere deg hos disse og be om å bli holdt orientert om lokaler som blir ledige

Lokale næringsorganisasjoner: I byene finner du ulike foreninger og organisasjoner som kan sitte på nyttig informasjon og kontakter.

 

Undersøk lokale og området

Gå på befaring og undersøk lokalene grundig, ta gjerne med deg en fagperson om du selv ikke er teknisk kyndig. Vurder plassering av kjøkken, ventilasjon, sanitæranlegg, og undersøk mulighetene for og plassering av uteservering.

Besøk området også på ulike tider av døgnet for å se hvordan trafikken er og hvordan området «fungerer». Hvordan er stemningen både dag og kveld.

 

Undersøk markedet

Dette er ikke så enkelt, men du kan ta en prat med potensielle kunder og andre i området for å få en følelse av potensialet for din type restaurant.

 

Leieavtalen

Her må du være grundig og søk gjerne hjelp hos f.eks. advokat til å gå gjennom avtalen nøye. Ikke vær redd for å forhandle betingelsene i leieavtalen, inkludert leiepris, varighet og oppsigelse, muligheter og rett til å forlenge avtalen samt eventuelle gratis leie i oppstarten. Utleiere er vant til å diskutere betingelser og blir ikke skremt av at du stiller krav.

Prøv å få lagt inn klausuler som f.eks. gir deg mulighet til å si opp leieavtalen om omsetningen ikke når det du har forventet.

Å finne et godt egnet lokale krever litt jobb, men kan gi meget god uttelling!

Les også: Hva koster det å starte spisested/restaurant?