Stem frem vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2024

  • Dato:oktober 24, 2024
  • Kategori: Bransjenytt

Foto forside: Silje Raymondsdatter

 

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år gå til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er valgt ut, og nå kan publikum stemme frem sin favoritt.

 

Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. Nå kan publikum være med på å avgjøre hvem som får den prestisjetunge Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, som i år går til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er klare, og folkets stemmer teller like mye som fagjuryens vurdering.

Prisen hedrer enkeltpersoner som har gjort en betydelig innsats for norsk matkultur. Vinneren mottar et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

Stem daglig frem til 10. november 2024

Stemmegivningen er åpen frem til 10. november 2024 og du kan stemme én gang hver dag. Stemmesiden finner du her.

 

De fire finalistene er:

 

Elin Richardsen, Nordland
Elin Richardsen eier og leder Saltstraumen Hotel og Arctic Salt og brenner for å ta vare på havets ressurser. Hun er oppfinner og drivkraft bak Fiskebørsen, et bærekraftig matverksted dedikert til å fremme riktig håndtering av fisk og bærekraftig bruk av havets ressurser. Gjennom Fiskebørsen er hun en motkraft til å skjære ut de fineste filetene og kaste resten av fisken på havet.

 

Hanne-Cecilie Sporsheim, Romsdalskysten
Hanne-Cecilie Sporsheim er en lidenskapelig forkjemper for sild. Hennes arbeid med Juviksild har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Hennes evne til å kommunisere både råvarens bærekraftige potensial og dens gastronomiske verdi, har løftet silden frem fra glemselen og tilbake på norske matbord.

 

Arne Sørvig, Oslo
Arne Sørvig har gjennom sitt arbeid, blant annet som fiskeriutsending i Spania, vært en viktig drivkraft for å bygge omdømme, kjennskap og fellesskap innenfor norsk gastronomi og sjømat både nasjonalt og internasjonalt. Som daglig leder i Bocuse d’Or Norge har Sørvig hatt en sentral rolle i å bygge opp og lede Norges kokker til store prestasjoner, der sjømat har vært et naturlig og viktig element i konkurransene.

 

Arne Hjeltnes, Akershus
Arne Hjeltnes har gjort en betydelig innsats for å fremme norsk sjømat både nasjonalt og internasjonalt. Som representant for Eksportutvalget for fisk arbeidet han aktivt med å markedsføre norsk laks og sjømat i Øst-Asia som bidro til å styrke norsk sjømateksport i regionen. Hjeltnes har formidlet kunnskap om bærekraftig fiske og sjømatens betydning som en viktig del av norsk identitet, samtidig som han har inspirert nordmenn til å sette pris på norske lokale råvarer.

 

Hva er Stiftelsen Norsk Mat?

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse som bidrar til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.

Stiftelsen Norsk Mat forvalter tre merkeordninger som gir forbrukerne trygghet og informasjon om matens opprinnelse og kvalitet: Nyt Norge, Beskyttede Betegnelser og Spesialitet.

Stiftelsen Norsk Mat har ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket – KSL , samt godkjenning av gårder til Inn på tunet-ordningen. I tillegg har de oppdraget med å gi forbrukerne faktabasert informasjon om økologisk produksjon i Norge. Stiftelsen drifter Lokalmat.no som er den største norske portalen for lokalmat- og drikkeprodusenter.

https://stiftelsennorskmat.no/

Les også: Hvordan skape balanse mellom arbeid og privatliv som kokk?