Hva koster det å starte spisested/restaurant?

  • Dato:oktober 19, 2024
  • Kategori: Egen bedrift

Hvilket utstyr trenger du og hva koster det? Her er variasjonene store, du kan bruke mange millioner på utstyr om restauranten er stor, skal ha stor kapasitet og om du legger listen for standard høyt.

Her er en pekepinn på hva utstyret du trenger koster. Det er også et stort marked for brukt utstyr, der kan du spare mye.

 

Hva trenger du på kjøkkenet?

Komfyrer og ovner, gass eller elektrisk: Kr. 20,000 – 100,000 per stk.
Gasskomfyr: 20 000 – 100 000 Kr.
Elektrisk ovn: 15 000 – 70 000 Kr.
Kombidamper: 40 000 – 200 000 Kr.
Industrikjøleskap og industrifryser: Kr. 15,000 – 60,000 pr enhet.
(Et industrikjøleskap er et kjøleskap designet er laget for å håndtere større mengder mat og drikke enn vanlige husholdningskjøleskap og er konstruert for å være mer robuste, pålitelige og kraftigere kjølemotorer (kjøleskapet åpnes og lukkes som regel svært ofte på et restaurantkjøkken). Det samme gjelder for fryser.)

Stekeplater og frityrkokere: Kr. 10,000 – 40,000 avhengig av kapasitet.
Oppvaskmaskin med stor kapasitet: Kr. 20,000 – 60,000. Det finnes flere typer: Underbenk oppvaskmaskin, hettemodell (hettemaskin), tunnell- eller båndoppvaskmaskin, glassvaskemaskin og bestikkvaskemaskin.
Mikrobølgeovn, kjøkkenmaskiner og småutstyr (blendere, kuttere, osv.): Kr. 10,000 – 30,000 totalt.
Arbeidsbenker og skjærebrett: Kr. 5,000 – 20,000 totalt.
Fettutskiller: Kr. 10.000 – 300.000 + installasjon Kr. 10.000 – 50.000
(Det er krav om fettutskiller. Denne skal skille ut fett, olje og fettstoffer fra avløpsvannet før det havner i det offentlige avløpet. Målet er å unngå at olje og fett og tetter til rør og avløpssystemer, noe som kan føre til store ekstrakostnader.)

Total kostnad kjøkkenutstyr: Kr. 100,000 – 500,000 (Som vent kan du spare mye ved å kjøpe brukt).

 

Interiør og utstyr for lokale og servering

Stoler og bord: Kr. 1.000 – 2.000 per sett avhengig av kvalitet og design. For 20 bord med 4 stoler hver: Kr. 30,000 – 200,000. (her er det jo ingen grenser for hvor mye du kan bruke).
Tepper, planter, bilder på veggene og annen pynt: Kr. 5.000 – 50.000
Belysning, avhengig av behov og prisklasse: Kr. 10.000 – 100.000
Bestikk og servise: Kr. 20,000 – 60,000
Glass og kopper: Kr. 10,000 – 30,000.
Prisen varierer mye i forhold til kvalitet, design og antall. Bruktmarkedet er også interessant!

Kostnad utstyr for servering og lokale: Kr. 70,000 – 250,000 og over.

 

Hygiene og lagring

Rengjøringsutstyr og -midler: Kr. 5,000 – 15,000.
Hyller og lagerreoler: Kr. 10,000 – 50,000.
Søppelkasser og avfallsbehandling: Kr. 5,000 – 10,000.
Total hygiene og oppbevaring: Kr. 20,000 – 75,000 og over

 

Kasse- og Betalingssystemer

Kassasystem med betalingsløsninger: Kr. 20,000 – 50,000.
Kvitteringsskrivere, betalingsterminaler: Kr. 5,000 – 20,000.
Her finnes det ulike finansieringsløsninger (f.eks. leasing) fra leverandørene.

Total kasse- og betalingssystemer: Kr. 25,000 – 70,000+

 

Bar?

Å bygge og utstyre en bar koster en god del. Her spørs det hvor mye arbeid som må gjøres, og om du kan kjøre det selv eller må kjøpe håndverkertjenester. Bardisk og opplegget bak baren krever ofte tilpassing.

Barstoler og bardisk: Kr. 10,000 – 50,000.
Blendere, ismaskin, og annet barutstyr: Kr. 20,000 – 50,000.
Glasstilbehør: Kr. 5,000 – 20,000.
Kostnad bar med utstyr: Kr. 35,000 – 120,000 (Håndverkertjenester kommer i tillegg.

 

Total oppsummering av kostnader til utstyret for å starte en restaurant:

Minimumskostnad: Kr. 200,000 – 400,000 (om du er kjøper en del utstyr brukt kommer du lenger ned).
Vanlig kostnad: Kr. 400,000 – 1,000,000 (og oppover nærmest «ubegrenset» om du velger utstyr fra øverste hylle).

Les også: Aktuelle lover og regler for spisesteder