Restauranter, kafeer, kantiner, bakerier, og andre storkjøkken må ha fettutskiller om avløpsvannet inneholder animalsk eller vegetabilsk fett eller olje. Dette er regulert av den enkelte kommune.
Er fettinnholdet lavt kan du søke kommunen om dispensasjon.
Informasjon om i hvilken grad din virksomhet må installere fettutskiller får du hos kommunen/vann- og avløpsetaten. Der får du også råd og veiledning. Kommunen kan kreve dokumentasjon på at en fettutskiller er installert og vedlikeholdt riktig.
En fettutskiller fungerer ved hjelp av gravitasjonsprinsippet. Fett, oljer og rester etter mat som er lettere enn vann vil legge seg i toppen av utskilleren. Tyngre partikler vil synke. Siden vannet er tyngre enn fett vil det renne ut av utskilleren.
Prosessen fungerer slik:
1. Avløpsvannet som skal renses for fett tas inn i fettutskilleren gjennom et inntakskammer. Her skjer først en før-separasjonen hvor faste stoffer skilles ut.
2. Fett og oljer vil, siden de er lettere enn vann, flyte til toppen av utskilleren. De tyngre partiklene legger seg på bunnen.
3. Deretter skilles vannet ut og er dermed tilstrekkelig renset. Selv om det ikke er 100% fritt for olje og fett er innholdet så lavt at det er uproblematisk å føre vannet ut som vanlig avløpsvann.
4. I fettutskilleren ligger det dermed igjen fett og oljer, dette må fjernes. Tømming av fettutskilleren må utføres av godkjente leverandører, dette er også et krav fra kommunen.
Kommunen vil unngå tette avløpsrør: Fett og olje som havner i avløpet kan stivne og tette til rørsystemene. Det kan skape store og ikke minst kostbare problemer for mange brukere som er koblet på samme rørsystem (f.eks. i områder med mange restauranter). Tette kloakkrør kan føre til oversvømmelser og skade på eiendom.
Prisen for en fettutskiller varierer avhengig av type, størrelse, kapasitet og installasjonskostnader.
Mindre fettutskillere (lav kapasitet men fungerer bra for mindre restauranter og kafeer). Monteres ofte under vasken.
Pris: 10 000 – 30 000 Kr. (Kr. 20.000 – 80.000 med installasjon).
Middels store fettutskillere (beregnet på større restauranter og storkjøkken). Disse plasseres som regel på eget rom eller også utendørs om mulig.
Pris: 30 000 – 100 000 Kr. (40.000 – 250.000 med installasjon)
Store fettutskillere (beregnet på storkjøkken, kantiner, hoteller, og industriproduksjon). Krever ofte omfattende installasjon i eget rom eller utendørs.
Pris: 100 000 – 300 000 Kr. eller mer + installasjon.
Installasjonskostnadene bestemmes av hvor mye arbeid og tilpasning det er med monteringen. Hvor skal fettutskilleren monteres? Kreves det arbeid for oppkobling mot det kommunale avløpet?
Tømming og vedlikehold: Fettutskillere må tømmes, rengjøres og vedlikeholdes regelmessig. Dette må gjøres av godkjente selskaper. Prisen for standard tømming kommer på kr 2.000 til 10.000 pr. tømming, alt ettersom.
En fettutskiller må være tilpasset kapasiteten kjøkkenet krever. Det er også smart å velge en modell med noe større kapasitet enn dagens behov, så har du litt å vokse med.