For kokker som ønsker å ta steget opp til lederstillinger finnes det flere roller som kombinerer matlaging med andre oppgaver som daglig drift, administrasjon, personalansvar og strategisk ledelse. De ulike lederstillingene har ulike betegnelser avhengig av hvilke arbeidsoppgaver som er inkludert, men kan også overlappe slik at det ikke alltid er like enkelt å sette rett betegnelse på en lederstilling. Vi ser også at engelske stillingsbetegnelser er populære.
Her er noen eksempler på aktuelle lederstillinger for kokker:
Kjøkkensjefen har det overordnede ansvaret for hele kjøkkenet og må sørge for at oppgaver som utvikling av meny, innkjøp av råvarer, personalledelse, koordinering av matservering og kvalitetskontroll m.m. blir utført. Kjøkkensjefen skal også sørge for at helse- og sikkerhetsstandarder blir fulgt, og har ofte ansvar for budsjettering og kostnadskontroll.
Fra kokk til kjøkkensjef – Hva kreves?
Sous Chef er kjøkkensjefens nestkommanderende og har ansvar for den daglige driften av kjøkkenet når kjøkkensjefen ikke er til stede. Det inkluderer delegering av arbeidsoppgaver, koordinere teamet, håndtere logistikk og sørger for at matrettene holder riktig standard. Sous Chef er en viktig mellomlederstilling på større kjøkken.
Chef de Cuisine er en ny tittel i Norge som ofte blir brukt i moderne hotellkjeder eller restaurantkjeder der denne rollen innebærer å ha ansvar for et spesifikt kjøkken/avdeling. Chef de Cuisine har mye av de samme oppgavene som en kjøkkensjef og rapporterer som regel til en Food & Beverage Manager eller Executive Chef som har ansvaret for flere restauranter/kjøkken. Dette er en vanlig organisering i kjeder.
Catering Manager har som tittelen sier ansvaret for all mat relatert drift i forbindelse med catering, enten for private selskaper, store arrangementer eller bedrifter. Denne rollen innebærer å planlegge menyer, sørge for logistikk, lede kjøkkenpersonalet og sikre at maten leveres og presenteres på best mulig måte.
Food & Beverage Manager er en slags daglig leder med et stort ansvarsområde også utover ansvaret for mat- og drikke-avdelingen, som regel på et hotell eller en restaurant. I tillegg til driften av kjøkkenet inkluderer ansvaret også serveringspersonalet og driften av restaurant og eventuelt bar. Food & Beverage Manager har ansvar for økonomistyring, markedsføring, og overordnet kvalitet på gjestens totalopplevelse.
Ansvaret for alle disse områdene kan kreve tilleggsutdanning
En Corporate Chef jobber ofte i restaurantkjeder eller større hotellkjeder og har ansvar for mat-konseptet i flere enheter. De utvikler menyer, opplæringsprogrammer, og kvalitetssystemer som skal følges på tvers av flere lokasjoner. Corporate Chef har et strategisk ansvar og reiser ofte mellom avdelinger for å sikre kjedens krav og standarder følges.
En R&D Chef jobber med å utvikle nye retter og menyer, ofte for større restaurantkjeder, matprodusenter eller hotell-grupper. De er ansvarlige for å utforske nye kulinariske trender, teknikker og råvarer, samt sørge for at maten de utvikler både er innovativ og kostnadseffektiv. Dette er en spennende jobb det dessverre ikke er mange av i Norge.
Den enkleste, men også den mest risikofylte, måten å bli leder på for en kokk er å starte egen virksomhet. Mange kokker velger etter hvert å åpne sitt eget serveringssted eller en catering-bedrift. Her er de ansvarlig for alt, ikke bare for maten. Daglig drift, økonomistyring, personale, markedsføring, kvalitetskontroll og ikke minst fornøyde kunder og gode økonomiske resultater.
Kort oppsummert: Det er mange karrieremuligheter for kokker som ledere!