Ønsker du høyest mulig lønn skal du satse på nisje-sektorer i matbransjen. Konkurransen er stor om slike jobber og du må yte på et høyt nivå og markere deg godt for være aktuell for disse arbeidsgiverne og dermed tjene godt.
Kjente restauranter som er etablert i toppsegmentet jakter på de beste kokkene og betaler best for å få tak i disse. Har restauranten Michelin-stjerne er det positivt for lønnen, men nåløyet for å få jobb er også mindre. Kjente restauranter bruker også gjerne kokker i profileringen og markedsføringen, f.eks The Thief (Oslo), Hotel Continental (Oslo), Britannia Hotel (Trondheim), men da skal du ha nådd et høyt nivå.
Alle luksushotell har stor fokus på alle ledd i besøks-opplevelsen, mat inkludert. Alt fra frokost og lunsj til gourmet-middager skal holde et høyt nivå, da trenger de også de beste kokkene og betaler godt for disse. Mange av disse hotellene har restauranter som også er åpen for andre enn gjestene. Er du som kokk med på å bidra til store opplevelser for gjestene vil arbeidsgiveren strekke seg litt ekstra for å beholde deg som ansatt, det betyr bedre lønn.
Her tjener du godt som kokk, men det skyldes også arbeidsforholdene. Jobber du på en oljeplattform vil du jobbe med turnus som betyr at du er på oljeplattformen 1-2 uker om gangen, ikke optimalt for alle, derfor blir det også kompensert med god lønn. I Norge er det mange som jobber slik, og det fungerer fint for de fleste. Belønningen er høy lønn (500-800.000, avhengig av mange faktorer) og lengre perioder med fri når du er hjemme. Mange jobber også i friperiodene på land og klarer dermed å nå en meget god årslønn totalt. ar du mye energi og arbeidslyst kan dette være en måte å bygge seg et økonomisk fundament på.
Å jobbe på skip betyr som regel at du er på jobb i lengre perioder, flere uker og måneder, alt avhengig hvor seilasene går. Lønnen for kokker på skip er som regel god, men det er også ofte konkurranse fra utenlandske kokker som ikke er like kravstore når det gjelder lønnsnivået. En fordel med å jobbe på skip er at du bruker lite penger under seilasene og dermed lettere kan spare .
Cruiseskip er en annen arbeidsplass for du kan forvente deg bra lønn sammenlignet med jobb på land. Også her kan du nyte goder som god kost og losji om bord, det sparer du mye penger på, selv om det er mange andre fristelser å bruke penger på om bord.
Kokker med ansvaret for mat og drikke på store arrangement blir ofte godt betalt. Gjennomføringen av tilberedning og servering av et stort antall personer krever ofte effektiv organisering og kvalitet i stor skala, noe som ofte belønnes med gode lønnsbetingelser.
Dette blir mer og mer vanlig også i Norge, spesielt i de store byene. Kokker som jobber for rike personer og familier, profilerte kjendiser eller topper i næringslivet kan tjene svært godt, med lønnspakker som inkluderer bonuser, reiser og luksuriøse arbeidsforhold.
Det finnes restaurantkjeder eller grupper med flere restauranter som tilbyr kokker attraktive lønnsbetingelser og fordeler. Steder som leverer høy kvalitet og har solid økonomi er attraktive arbeidsplasser for kokker som vil tjene godt.
Les også: Kokkens 10 største fallgruver