Å håndtere stress på jobb som kokk er avgjørende for å opprettholde høy kvalitet, god arbeidsflyt, et sunt arbeidsmiljø og ikke minst sin egen helse. Kjøkkenet er en plass med høyt tempo og mye stress. Matlaging er en prosess hvor mye kan skje, gjestene sitter og venter, maten skal være ferdig og serveres samtidig for alle rundt gjestens bord, gjestene klager osv., listen er lang.
Her er noen tips til stresshåndtering for kokker:
Et godt forberedt kjøkken hvor alt det viktigste er planlagt vil reduserer stress betraktelig. Alt av utstyr, ingredienser og råvarer må være lett tilgjengelige i tilstrekkelig kvantitet og klart til bruk.
En erfaren kokk vet også hva som kan gå galt og medføre små og store utfordringer i arbeidet. Å forutse potensielle utfordringer før de oppstår og ha tiltakene klare bremser stressituasjoner før de starter. Hva om alle gjestene bestiller samme rett? Hva om råvarene ikke har god nok kvalitet. Listen over hva som kan gå galt på et profesjonelt kjøkken er lang.
Å være i stand til å tenke raskt og finne løsninger når noe går galt, som manglende ingredienser eller utstyr som svikter, er viktig for å redusere stressnivået. Jo mer du øver på å løse problemer effektivt, jo mindre stressende vil det bli i framtiden.
Forbered deg på det uforutsigbare: Det som skjer på kjøkkenet er ofte uforutsigbart med alt fra feil-bestillinger til tekniske problemer. En kokk bør være fleksibel og kunne tilpasse seg raske endringer uten å la seg bli overveldet.
Det er viktig at kokken lærer å delegere oppgaver til resten av teamet. Å prøve å gjøre alt selv vil raskt føre til problemer, overbelastning og stress. Både kokkene og resten av teamet skal ha klare oppgaver og instrukser og ansvarsfordelingen skal være tydelig.
Når ting blir hektisk, kan det være fristende å prøve å gjøre alt samtidig, det kan skape stort stress. Matlaging er en prosess hvor rekkefølgen er viktig både for kvalitet og effektivitet.
Korte pauser kan gjøre underverker. Noen minutter med en pust i bakken kan gi en skikkelig “boost” for energien og senke stressnivået. Man blir fortere stresset når man er sliten.
Avslapningsteknikker finnes det mange av og de fungerer. Noen av disse fokuserer på ulike pusteteknikker som reduserer stress og roer ned kropp og sinn. Noen små minutter med dette gjør underverker og lærer du disse teknikkene kan du også bruke de mens du jobber. For mange gir dette bedre konsentrasjon og mindre stress.
Les også: Hvordan bør en kokk behandle klager?
Tydelig og effektiv kommunikasjon på kjøkkenet er avgjørende. Dårlig kommunikasjon kan føre til misforståelser, frustrasjon, forsinkelser og stress.
I stressende situasjoner, bør kokken kommunisere tydelig hva som må prioriteres. Alle bør være på samme side for å unngå kaos. Å holde alle informert om hva som skjer, reduserer stress og forbedrer samarbeidet.
Når ting går galt, er det viktig å fokusere på hvordan du kan løse problemet i stedet for å dvele ved hva som gikk galt. En analyse av hva som gikk galt er viktig, men kan komme i ettertid, ikke der og da. Et positivt og løsningsorientert tankesett kan bidra til å redusere stress og forhindre eskalering av situasjonen.
I stressende situasjoner kan det være fristende å reagere med frustrasjon eller sinne. Hold deg rolig og handle rasjonelt, selv når presset er høyt. Vær et forbilde for de andre!
Stress blir vanskeligere å håndtere hvis du er utmattet. Derfor skal du ha et bevisst forhold til søvn og hvile. Tilstrekkelig med hvile utenfor arbeidstiden er avgjørende for å mestre stress.
Under hektiske skift er det lett å glemme å spise eller drikke vann, det fører fort til utmattelse og mindre evne til å takle stress. Spis næringsrik mat og drikk tilstrekkelig med vann.
Hold deg i form med regelmessig fysisk aktivitet. Kom deg opp av sofaen, i det minste en time hver dag sier ekspertene!
Selv om kokker ofte strekker seg etter perfeksjon, og det må de gjøre for å lykkes, kan dette også være en kilde til stress. Det viktigste er å ikke overdrive reaksjonene når ting ikke blir tilstrekkelig perfekte. Behold roen, vær konstruktiv og fokuser på forbedring,